"Służew ze smakiem", czyli kuchnia orientalna dla Seniorów
Wszyscy lubimy dobrze zjeść. A kiedy jest możliwość wspólnego gotowania, to wspaniałe spotkanie i wyjątkowe smaki gwarantowane. Tak też było 21 czerwca 2017 r. podczas inauguracyjnego wydarzenia z cyklu „Służew ze smakiem”, którego organizatorem był Klub Seniora „Służewiak” oraz Spółdzielnia Mieszkaniowa „Służew nad Dolinką”.
Na pierwszy ogień zaprezentowano kuchnie orientalną. Naszym gościem specjalnym i szefem zaimprowizowanej kuchni był mieszkaniec Służewa Artur Janaszek. Seniorzy z Klubu Seniora „Służewiak” oraz inni przybyli goście rozkoszowali się w znanych lub nieznanych wcześniej smakach kuchni wschodu. Było pysznie, ciekawie i momentami ostro… za sprawą papryczki chili. Każdy szef kuchni potrzebuje pomocników. Pan Artur przyszedł na pokaz z rodzicami i trzema córeczkami, które w pewnym momencie zawładnęły sceną (czyt. „kuchnią”). W krojeniu, mieszaniu i smażeniu pomagali, również dorośli. Jednym słowem wielopokoleniowa kooperacja ze smakiem. Z pewnością pierwszy ale i nie ostatni raz spotkaliśmy się przy wspólnym gotowaniu. Rodzinne podboje kuchenne są charakterystyczne dla Włochów, i niech ta informacja będzie małą wskazówką do tematu kolejnej akcji pt. „Służew ze smakiem”.
Klub Seniora „Służewiak” kieruje serdeczne podziękowania dla Artura Janaszka wraz z rodziną oraz dla Pana Sławka Posiewki z Rady Nadzorczej Spółdzielni Mieszkaniowej „Służew nad Dolinką”, który był pomysłodawcą tego typu spotkania.
fot. Mirosław Kłopotowski, Weronika Korzycka, Joanna Biernat